Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΕΜΦΕ

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΕΜΦΕ

Οι εκλογές στις 4 Οκτωβρίου ανέδειξαν τη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Δεν υπάρχει όμως αμφιβολία πως και η νέα κυβέρνηση θα είναι ισάξιος συνεχιστής των μεταρρυθμίσεων της προηγούμενης. Προφανώς δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος στην εφαρμογή του νέου νόμου πλαίσιο, μέσο της εφαρμογής του πρότυπου εσωτερικού κανονισμού και της αξιολόγησης, αλλά και συναινεί στην αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των κολλεγίων και των ΚΕΣ(κέντρα ελευθέρων σπουδών).

Δεν έχουν περάσει τρία χρόνια από τότε που το φοιτητικό κίνημα βγήκε στο δρόμο με εκατοντάδες αποφάσεις γενικών συνελεύσεων ακυρώνοντας στην πράξη το νέο νόμο πλαίσιο και την αναθεώρηση του άρθρου 16 και η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική της ΝΔ που πραξικοπηματικά τρεις μέρες πριν της εκλογές αναγνώρισε τα επαγγελματικά δικαιώματα 33 κολλεγίων. Αυτό πρακτικά σημαίνει την εξίσωση των πτυχίων των δημοσίων πανεπιστημίων με αυτά των κολλεγίων προς τα κάτω. Επίσης εντείνονται οι ταξικοί φραγμοί που έβαζε η βάση του 10 αφού όλο και περισσότεροι μαθητές (φέτος 30 χιλιάδες) θα επιλέξουν το δρόμο της ιδιωτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Τα κολλέγια (αλλά και τα ΚΕΣ) είναι αποστειρωμένα από κάθε μαζική διαδικασία (όπως γενικές συνελεύσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας, συλλογικές διεκδικήσεις). Είναι ιδρύματα δηλαδή που ο νέος νόμος πλαίσιο(πειθαρχικά συμβούλια, διαγραφές, αξιολόγηση, οικονομικός διευθυντής, περιορισμός ασύλου και κατάργηση δωρεάν συγγραμμάτων) ισχύει και ασκούν πίεση στα δημόσια πανεπιστήμια για των εφαρμόσουν πάρα την αντίδραση των φοιτητικών συλλόγων και τις μαζικές κινητοποιήσεις του 2006-2007. Εκτός λοιπόν από την αμφισβήτηση των αποφάσεων των γενικών συνελεύσεων και την χρήση των ΜΑΤ για την καταστολή των πορειών και μπράβων της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ για το σπάσιμο των καταλήψεων αφού η πλειοψηφεία των φοιτητών τις στήριζε, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί και άλλους τρόπους ( αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων κολλεγίων) για να χτυπήσει τα κεκτημένα δικαιώματα των φοιτητών και τις νίκες του φοιτητικού κινήματος.

Η αναγνώριση αυτή όμως έχει ως αποτέλεσμα και την δημιουργία εργαζομένων πολλών ταχυτήτων. Εντείνεται έτσι η ήδη υπάρχουσα εργασιακή ανασφάλεια αφού βγαίνουν πλέον περισσότεροι εργαζόμενοι πειθαρχειμένοι, πειθήνιοι και επανακαταρτίσημοι. Έρχονται εδώ να προστεθούν στους απόφοιτους των πανεπιστημίων και οι απόφοιτοι των κολλεγίων και ο ήδη υπάρχων ανταγωνισμός μεγαλώνει. Εμείς αυτό που από την πλευρά μας λέμε είναι πως όλοι οι απόφοιτοι είναι μελλοντικοί συνάδελφοι και δεν πρέπει να τους βλέπουμε ανταγωνιστικά αλλά να παλεύουμε μαζί τους για κατοχύρωση ενιαίων επαγγελματικών και εργασιακών δικαιωμάτων.

Τέλος σε αυτό το φόντο οι παρατάξεις ΔΑΠ-ΠΑΣΠ σε συνεργασία με τους ΠΚΣ-ΑΡΕΝ πάνε να ανασυγκροτήσουν την ΕΦΕΕ. Σε μία περίοδο όπου απαιτείται η επαγρύπνηση του φοιτητικού κινήματος και μαζικοί αγώνες ενάντια στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση οι καθεστωτικές παρατάξεις και η ρεφορμιστική αριστερά επιλέγουν να γραφειοκρατηκοποιήσουν το φοιτητικό κίνημα και να το βάλουν στα δικά τους πλαίσια. Ένα φοιτητικό κίνημα που έχει δείξει ότι σε περιόδους όξυνσης μπορεί να συντονίζεται και να πετυχαίνει νίκες ενοχλεί τη κυβέρνηση και το υπουργείο και γι’ αυτό θέλει να το καταστείλει για να εφαρμόσει την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Πρόθυμη συνεργάτες, στο ευρύτερο κλίμα συναίνεσης που επικρατεί, είναι όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις. Εμείς σαν σχήμα της ανεξάρτητης αριστεράς προτιμάμε να βρισκόμαστε στο δρόμο όπως έκανε και κάνει το φοιτητικό κίνημα και να συγκρουόμαστε με τη κυρίαρχη πολιτική.

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΦΣ ΣΕΜΦΕ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΚΑΙ ΩΡΑ 12.30 ΣΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ 2 ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΔΡΕΣ.

ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΠΑΖΑΡΙΑ ΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΩΝ ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ.