Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

Για τη φοίτηση σου στη σχολή


Η φοίτηση σε μια σχολή γίνεται προφανώς με πολύ διαφορετικούς όρους απ’ ότι στο σχολείο, παρά τις προσπάθειες που διαχρονικά και συστηματικά γίνονται από πλευράς καθηγητών για την αμφισβήτηση και καταστρατήγηση κάποιων κεκτημένων και αυτονόητων δικαιωμάτων των φοιτητών. Τα δικαιώματα αυτά αφορούν τα εξής

  • Τα μαθήματα αποτελούν ακαδημαικές διαλέξεις, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να τα παρακολουθήσει ο καθένας, είτε είναι φοιτητής του Ε.Μ.Π. είτε όχι, χωρίς βέβαια να τίθεται θέμα υποχρεωτικών παρουσιών και παρακολουθήσεων. Στο αμφιθέατρο μπορούμε να μπούμε ή να βγούμε ότι ώρα θέλουμε. Μπορούμε επίσης να έχουμε μαζί τον καφέ μας και , στον βαθμό που δεν ενοχλούμε τους συναδέλφους μας, να καπνίζουμε.
  • Τα μαθήματα και τα εργαστήρια σταματούν την ώρα της Γενικής Συνέλευσης του Φοιτητικού μας Συλλόγου για να μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτή όλοι οι φοιτητές.
  • Δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να επιβληθούν υποχρεωτικά τεστ (πρόοδοι) κατά την διάρκεια του εξαμήνου.
  • Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να δίνουμε σε κανέναν αναφορά( όνομα, άλλα στοιχεία) αν δεν το επιθυμούμε.
  • Κανείς δεν μπορεί να μας αλλάξει θέση με το έτσι θέλω, να μας βγάλει από το αμφιθέατρο και πολύ περισσότερο να μας προσβάλλει (σε κάθε περίπτωση διατηρούμε το δικαίωμα να απαντήσουμε αναλόγως).

Όλα τα παραπάνω πολλές φορές αμφισβητούνται και παραβιάζονται από τους καθηγητές που βλέπουν στον εαυτό τους τον ρόλο του «κατόχου της μοναδικής αλήθειας» και τον μοναδικό που έχει λόγο για το μάθημα. Τέτοιου είδους συμπεριφορές αντιμετωπίζονται κατά την γνώμη μας μόνο με την ενεργή στάση όλων των φοιτητών, την συναδελφικότητα και την αλληλεγγύη.

Πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα συνεχούς εντατικοποίησης και μιας προσπάθειας πειθάρχησης του φοιτητικού σώματος θα συναντήσετε στην καθημερινότητά σας φαινόμενα όπως τα μαζικά κοψίματα σε μαθήματα και ο υπερβολικός αριθμός εργαστηρίων. Σε κάθε περίπτωση πιστεύουμε ότι οι συλλογικές και μαζικές μορφές δράσης και πάλης είναι οι μόνες που έχουν αποδείξει στην πράξη ότι εξασφαλίζουν τα δικαιώματα και τα κεκτημένα των φοιτητών ενάντια στην εντατικοποίηση του ρυθμού σπουδών και της καθηγητικής αυθαιρεσίας.