Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2008

Ποιό βιβλίο να διαλέξω;

Με μια καθαρά πραξικοπηματική απόφαση η πρόεδρος της σχολής προχώρησε μέσα στο καλοκαίρι τις μέρες της εξεταστικής στην συγκρότηση λίστας συγγραμάτωνο
Παρά τις αποΦάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των φοιτητών στο Πολυτεχνείο αλλά
και σε άλλες σχολές, ενάντια στην κατάργηση των δωρεάν συγγραμάτων που ουσιαστικά προωθείται μέσω της λίστας συγγραμμάτων, παρά το ότι ενώ εδώ και δυο χρόνια οι φοιτητές με καταλήψεις και διαδηλώσεις διεκδικούν συνολικά την ανατροπη του νέου νόμου πλαίσιου, η πρόεδρος της σχολής και οι μεγαλοκαθηγητές σε αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο προσπαθούν να επιβάλλουν παράλληλα με τις εγγραΦές των φοιτητών την συγκεκριμένη λίστα.
Ποιες αλλαγές όμως θα φέρει το νέο σύστημα?
. Καταργούνται τα δωρεάν βιβλία. Οι φοιτητές μπορούν να επιλέξουν μόνο ένα σύγγραμμα απο τον κατάλογο που τους δίνεταL Έτσι ενώ τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν μαθήματα στα οποία δίνονταν δυο ή περισσότερα βιβλία, τώρα οι φοιτητές θα παίρνουν δωρεάν μόνο το ένα. Προφανώς έτσι θα είμαστε αναγκασμένοι να αγοράζουμε το άλλο βιβλίο είται να κάνουμε ουρές στην βιβλιοθήκη για να δανειστούμε τα 2-3 αντίτυπα που υπάρχουν.
. Αυξάνεται η καθηγητική αυθαιρεσία και εντατικοποιούνται οι ρυθοι σπουδών. Ηδη είμαστε στην διάρκεια μιας ακόμα εξεταστικής περιόδου όπου για άλλη μια φορά γίνεται σφαγήο Περικοπές στην χρονική διάρκεια της εξέτασης, θέματα για εξωγήινους, διαγωνισμος ποιός θα κόψει τους περισσότερους κλπ. Αυτό το φαινόμενο θα ενταθει αφού τώρα δεν θα υπάρχει ένα μόνο βιβλίο.Ετσι ο καθηγητής θα βάζει ότι
θέματα γουστάρει, η ύλη θα είναι τεράστια, χωρις δυνατότη'α/ ελέγχου. Για να ανταπεξέλθει κάποιος στο νέο σύστημα θα πρέπει να τρέχει απο το πρωι ως στο βράδυ για να παρακολουθεί υποχρεωτικά όλα τα μαθήματα σαν να πηγαίνει πάλι σχολείο.
. Αυξάνεται η διαπλοκή. Ο κάθε καθηγητής θα γράφει το δικό του βιβλίο και μετά απλά θα το «συστήνει» στους φοιτητές που θα το «επιλέγουν» μέσα απο την λίστα. Ειδικά σε μαθήματα που τα κάνουν δύο καθηγητές και έχει ο καθένας το δικό του βιβλιαράκι ετοιμάστε να βάλουμε βαθεία το χέρι στην τσέπη
· Το σύστημα είναι και λίγο 0.0 ηλίθιο. Έτσι πριν κάποιος καταλάβει τι μάθημα παρακολουθεί θα πρέπει να διαλέξει βιβλίο.Δεν έχει την δυνατότητα να σχηματίσει άποψη για το αντικέιμενο. 'Οπότε η ρωτάς τους παλιότερους ή παίζεις λόττο.

Για όλα αυτά δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Είναι ευθύνη της προέδρου που προσπαθεί να επιβάλλει αυτό το σύστημα την περίοδο των εγγραφών και είναι η μόνη υπεύθυνη για ότι συμβαίνει. Καμία συζήτηση για την λίστα συγγραμάτων. Δωρεάν διανομή όλων των βιβλίων που χρειάζονται για κάθε μάθημα. Αυστηρά καθορισμένη ύλη συγκεκριμένης έκτασης σε λογικά πλαίσια για να μπορούν όλοι να ανταποκριθούν στις εξετάσεις είτε παρακολουθούν είτε όχι, το μάθημα. Θέσπιση πτυχιακής εξεταστικής.