Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2008

Πλαίσιο 15/10/2008

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ - ΕΑΑΚ ΓΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΕΜΦΕ ΓΙΑ ΤΗ ΓΣ 15/10/2008

Η νέα χρονιά ξεκινάει με το οικονομικό και πολιτικό σύστημα να βρίσκεται σε κατάσταση κρίσης, στην Ελλάδα και διεθνώς. Από τη μία, η παγκόσμια οικονομική κρίση με την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού κλάδου, που οδήγησε σε χρεωκοπία τραπεζικούς και ασφαλιστικούς κολοσσούς έχει δημιουργήσει κλίμα αβεβαιότητας σε όλο το δυτικό κόσμο και όχι μόνο. Το σημαντικότερο είναι ότι αναγκάζει εκατομμύρια ανθρώπους να χάσουν τα σπίτια τους (π.χ. ΗΠΑ) και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τα λαίκά στρώματα (ακρίβεια, ανεργία, καταθέσεις κ.α). Τα νεοφιλελεύθερα ιδεολογήματα και οι πρακτικές της «ελεύθερης και αυτορυθμιζόμενης αγοράς» κατεδαφίζονται, τη στιγμή που τα μεγαλύτερα κράτη παγκοσμίως αγοράζουν άρον-άρον τις τεράστιες επιχειρήσεις του χρηματοπιστωτικού κλάδου με τα λεφτά των φορολογούμενων, για να τις σώσουν από την κατάρρευση...
Από την άλλη, σ' αυτό το έδαφος και με πρόσχημα τη «θωράκιση από την κρίση», η κυβέρνηση της ΝΔ κλιμακώνει την επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας, ευελπιστώντας μέσα από τη μεγαλύτερη εκμετάλλευσή τους να ξεπεραστεί μακροπρόθεσμα η κρίση αλλά και να καμφθούν οι αντιστάσεις τους. Έτσι βλέπουμε τη λιτότητα σε μισθούς και συντάξεις να μεγαλώνει, την ακρίβεια να εντείνεται, τις ιδιωτικοποιήσεις να συνεχίζονται (Ολυμπιακή, λιμάνια, ΟΣΕ κ.α.), τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα να καταργούνται. να αναγνωρίζονται τα ιδιωτικά κολέγια, να ετοιμάζεται στράτευση των νέων στα 18. Και σα να μην έφτανε η ήδη σκανδαλώδης πολιτική της ΝΔ, το ποτήρι της κοινωνικής αγανάκτησης ξεχειλίζει από τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα διαφθοράς και πλουτισμού των στελεχών της κυβέρνησης, παράλληλα με τις real-estate μπίζνες με τη Μονή Βατοπεδίου.
Το τελευταίο διάστημα έχουν αρχίσει να έρχονται στη δημοσιότητα σενάρια πρόωρων εκλογών με αλλεπάλληλα γκάλοπ, τα οποία από τη μια επιβεβαιώνουν την απόρριψη των κομμάτων του δικομματισμού, αλλά από την άλλη προετοιμάζουν το έδαφος για εναλλακτικές λύσεις από την πλευρά του συστήματος (π.χ. συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ-ΜΟΣ). Για μας είvαι σαφές ότι οι εργαζόμεvοι και η νεολαία δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από την όποια "προεκλογική αvαμοvή". αvτίθετα τώρα είvαι η ώρα να βγουν στο δρόμο και να παλέψουν αποφασιστικά για τις ανάγκες και τα δικαιώματά τους. Να παλέψουν για την ήττα της πολιτικής της κυβέρνησης και την πτώση της, όχι από κάποιο εκλογικό αποτέλεσμα αλλά από το μαχητικό και αμεσοδημοκρατικό τους κίνημα, στο οποίο οι ίδιοι θα αποφασίζουν και θα ελέγχουν την πορεία του αγώνα τους.
Σ'αυτή τη λογική, είναι μεγάλη ανάγκη ως φοιτητές το επόμενο χρονικό διάστημα να συμπορευθούμε με τα υπόλοιπα αγωνιζόμενα κομμάτια της εκπαίδευσης (δάσκαλοι, καθηγητές, μαθητές) και των εργαζόμενων σ'ένα ενιαίο αντικυβερνητικό μέτωπο, για την ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής και αντεργατικής «μεταρρύθμισης» της ΝΔ. Ειδικά σε μια περίοδο που μόνο κλειστοί δεν είναι οι λογαριασμοί μας με την κυβέρνηση και το Υπουργείο...

Νόμος-Πλαίσιο / Περικοπή Συγγραμάτων
Μετά τις πρυτανικές και προεδρικές εκλογές της ντροπής που είδαμε τους τελευταίους μήνες (με ΜΑΤ, μπράβους και μερικές δεκάδες ΔΑΠιτών να «υπερασπίζονται τη Δημοκρατία στα ΑΕΙ»), το Υπουργείο και οι διοικήσεις των τμημάτων προχωρούν και εφαρμόζουν στην πράξη ένα από τα πιο ακραία μέτρα του αντιδραστικού νόμου-πλαίσιο. Το μέτρο αυτό δεν είναι άλλο από την κατάργηση του θεσμού των δωρεάν συγγραμμάτων, κάτι που αποτελεί κεκτημένο του φοιτητικού κινήματος εδώ και 50 χρόνια. Μέσα από την περιβόητη «λίστα συγγραμμάτων», οι φοιτητές δικαιούνται μόνο ένα δωρεάν σύγγραμμα ανά μάθημα (τη στιγμή που αρκετά μαθήματα απαιτούν δυο ή τρία, μόνο στο 1 ο έτος στη σχολή μας!), ενώ ο συνολικός αριθμός δωρεάν συγγραμμάτων που δικαιούμαστε για όλα τα έτη είναι ίσος με τα
μαθήματα που απαιτούνται για τη λήψη πτυχίου (αφαιρώντας ουσιαστικά τη δυνατότητα σ'ένα φοιτητή να αλλάξει
κάποιο μάθημα επιλογής που πήρε). Το μέτρο αυτό φυσικά κινείται εξολοκλήρου στη λογική του νόμου-πλαίσιο, ένα νόμο που αντιπάλεψε και αντιπαλεύει το φοιτητικό κίνημα εδώ και 3 χρόνια, ένα νόμο που έχει επανειλημμένα καταδικάσει το μεγαλύτερο μέρος της πανεπιστημιακής κοινότητας. Ο νόμος-πλαίσιο καθώς και ο πρότυπος εσωτερικός κανονισμός (εκτελεστική διάταξη του νόμου), οι οποίοι κινούνται στην κατεύθυνση της Μπολόνια και της πολιτικής της ΕΕ για την εκπαίδευση, προβλέπουν εκτός από τα συγγράμματα: την περαιτέρω επιχειρηματικοποίηση του πανεπιστημίου και κατάργηση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, μέσα από τα 4ετή επιχειρηματικά προγράμματα των ιδρυμάτων, την εισαγωγή επιχειρηματικών κριτηρίων στη λειτουργία των ΑΕΙ-ΤΕΙ (ανταποδοτικές υποτροφίες, αξιολόγηση της εκπαιδευτικής και ερευνητικής διαδικασίας με κριτήρια της αγοράς κ.α.), τους μάνατζερ, το άνοιγμα του δρόμου για χρηματοδότηση από «τρίτες πηγές). Την καταστολή και πειθάρχηση του φοιτητικού κινήματος και την ποινικοποίηση των συλλογικών αγώνων, μέσα από τα πειθαρχικά συμβούλια και την κατάργηση του ασύλου. Τον ατομικό δρόμο στις σπουδές και την εργασιακή προοπτική,μέσα από το ανώτατο όριο των χρόνων φοίτησης (και μετά ...διαγραφή), τις αλυσίδες μαθημάτων, τον ατομικό φάκελο προσόντων και τις πιστωτικές μονάδες, τη διαμόρφωση τελικά ενός νέου μοντέλου εργαζομένου, ευέλικτου και ανίσχυρου απέναντι στον εργοδότη, της επανακατάρτισης, της δια βίου μάθησης και της εργασιακής περιπλάνησης.

Νομοσχέδιο για τα ΚΕΣ - κοινοτική οδηγία 36/05
Η κυβέρνηση το καλοκαίρι που μας πέρασε επικύρωσε στο θερινό τμήμα της Βουλής ένα νόμο που θεσμοθετεί την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών κολεγίων, δηλαδή στην ουσία επιτρέπει την ύπαρξη ιδιωτικών μονάδων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, κάτι που καταστρατηγεί στην πράξη το άρθρο 16 του Συντάγματος. Είναι μια κίνηση που δημιουργεί πολλαπλές βαθμίδες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και διασπά ακόμα περισσότερο το ενιαίο πτυχίο του αποφοίτου (ΑΕΙ-ΤΕΙ ή ΚΕΣ), καθιστώντας τον ανίκανο να αγωνιστεί συλλογικά για τα επαγγελματικά και εργασιακά του δικαιώματα. Σα να μην έφταν'ε αυτό, το Υπουργείο ετοιμάζεται να καταθέσει νόμο που θα ενσωματώνει την κοινοτική οδηγία 36/2005 της ΕΕ για τα κολέγια, και η οποία προβλέπει την ισοτίμηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτω'ν των ΚΕΣ με αυτά των αποφοίτων του δημοσίου πανεπιστημίου. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την εξίσωση ουσιαστικά «προς τα κάτω» των δικαιωμάτων αμφότερων, γιαυτό το λόγο σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να βλέπουμε τους σπουδαστές των ΚΕΣ σαν «αντιπάλους» ή «ανταγωνιστές». Επίσης, με τη λειτουργία. των ιδιωτικών κολεγίων, πιέζονται ακόμα περισσότερο τα δημόσια ιδρύματα να εισαγάγουν επιχειρηματικά και ανταποδοτικά κριτήριαπροκειμέvου να αvταγωvιστούv τα ΚΕΣ. Δεν πρέπει να ξεχvάμε ότι είvαι έvα άλλο μέτρο της κυβέρvησης, αυτό της βάσης του 10, που δίvει τρoφή και στέλvει παιδιά να σπουδάσουν πληρώvοvτας στα ΚΕΣ.

Ξανά στην πρώτη γραμμή της σύγκρουσης. Οι εργαζόμενοι και η νεολαία ενάντια στην κυβέρνηση
Σε αυτή την περίοδο, το φοιτητικό Kίνημα , θα πρέπει να δώσει τη μάχη της σύγκρουσης με τον πυρήvα αυτής της πολιτικής με λογική και πρακτική έξω από τις κυρίαρχες λογικές παζαρέματος των δικαιωμάτων και των αvαγκώv μας. Με την αμεσοδημοκρατική οργάvωση του αγώvα και με την πίστη στη δυvατότητα του ίδιου του κόσμου του αγώvα να κάvει πολιτική για τον εαυτό του και να μπαίvει στο προσκήνιο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Θα βρεθούμε ξανά μπροστά τους με ένα νέο γύρο συνελεύσεων- καταλήψεων­ διαδηλώσεων αλλά και με μια νέα σύvδεση με τους αγώvες των εργαζομένων και της υπόλοιπης νεολαίας. Με διαδηλώσεις, απεργίες και καταλήψεις αvατρέπουμε την αvτί-ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις, τις ιδιωτικοποίήσεις διεκδικούμε τα δικαιώματά μας στην εργασία, με την νεολαία στην πρώτη γραμμή των αγώvων. Η γενιά των 700 €, η γενιά της αvασφάλιστης εργασίας και της κατάρτισης ας γίνει και η γενιά της ανατροπής της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης αλλά και συνολικά της αντιλαϊκής πολιτικής.
Απαιτούμε:
  • Να μην ισχύσει ο νέος τρόπος διανομής συγγραμμάτων, η διαvομή να γίvει με τον παλιό τρόπο. Να μοιραστούν καvονικά και δωρεάν σημειώσεις σε όσα μαθήματα χρειάζοvται. Να αποσυρθεί ο νέος νόμος - πλαίσιο και ο πρότυπος κανονισμός σπουδώv . Καvέvας περιορισμός του ασύλου ,όχι στο όριο φοίτησης, όχι στους νέους αντιδραστικούς καvονισμούς, όχι στη θεσμοθέτηση του συστήματος αξιολόγησης, όχι στην κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτωv, όχι στους μάvατζερ.
  • Κατάργηση των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών και τω" παραρτημάτων στη" Ελλάδα ξέvων κολεγίων και κάθε μορφή ιδιωτικής εκπαίδευσης .
  • Όχι στην οδηγία 2005/36/ΕΚ. Έξοδος της Ελλάδας από τον Κοινό Ευρωπα'ίκό Χώρο Αvώτατης Εκπαίδευσης (ΚΕΧΑΕ). Καμία θέσπιση Eθνικού Πλαισίου Προσόvτωv.
  • Άμεση, εvιαία επαγγελματική κατοχ6ρωση των αποφοίτων της ΣΕΜΦΕ ως μηχανικοί. Σύγκλιση των κατευθ6vσεωv και εvοποίηση του προγράμματος σπουδώ" έως το 50 εξάμηvο.
  • Θέσπιση επιπλέο εξεταστικής για τους επί πτυχίω. Καvονικοποίηση στα μαθήματα που έχει κοπεί πάνω από το 50% των φοιτητών.
  • Εvιαία Παvεπιστημιακή Εκπαίδευση Δημόσια και Δωρεάν για όλες σε όλες τις βαθμίδες - χωρίς διαχωρισμ06ς σε ΑΕΙ-ΤΕΙ-ΙΕΚ-ΚΕΣ. Ελευθερη πρόσβαση στην εκπαίδευση xωρίς οικοvομικούς - εξεταστικούς - ταξικούς φραγμούς. Μία σχολή αvά γvωστικό αvτικείμεvο. Καμία ειδίκευση και κατάτμηση - διάσπαση γvωστικώv αvτικειμέvων. Εvιαία πτυχία με κατοχυρωμένα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα, μόνη προϋπόθεση για την εύρεση δουλειάς. Καμία εvτατικοποίηση των ρυθμών σπουδών μας. Κατάργηση της βάσης του 10 για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Εvιαίο 12χρovo σχολείο.
  • Μπλοκάρισμα της Διαδικασίας της Μπολώνια. Όχι στις πιστωτικές μοvάδες, το συμπλήρωμα διπλώματος, το σπάσιμο του πτυχίου σε bachelor - master, και τον ατομικό φάκελο προσόvτωv που οδηγούν στην πλήρη εξατομίκευση, την κατάργηση του συλλογικου δρόμου προς την εργασία και τη συλλογική διαπραγμάτευση των εργαζομέvων. Όχι στην κατάρτιση του Εvιαίου Πλαισίου Προσόντων και ιvστιτούτων δια βίου μάθησης που στοχεύουν στην διαμόρφωση εvός εργαζόμενού του οποίου η σφαιρική γνώση εvός εργασιακού αντικειμέvου αντικαθίσταται από ευέλικτα σύνολα δεξιοτήτων για να μπαίνει στον φαύλο κύκλο εργασίας- ανεργίας­-επανακατάρτισης. .
  • Κανένας περιορισμός των δημοκρατικών δικαιωμάτωv. Ελευθερία στην πολιτική δράση και σκέψη. Διεύρυνση του ασύλου σε σχολεία και εργασιακούς χώρους. Ενάντια στα λευκά κελιά, καμία ειδική μεταχείριση στους πολιτικούς κρατούμενους. Κατάργηση των τρομονόμων.
  • Άμεση αθώωση και καμία δίωξη όλων των αγωνιστών του φοιτητικού κινήματος. Καμία καταστολή, τρομοκράτηση, συκοφάντηση και ποινικοποίηση των αγώνων μας.
  • Δωρεάν σίτιση, στέγαση, μεταφορές, συγγράμματα, σημειώσεις.
  • Όχι στη στράτευση στα 18. Καμία δίωξη και καταδίκη στους αvτιρρησίες συνείδησης. Καμία εμπλοκή της Ελλάδας σε αποστολές εκτός συνόρων. Κανένας νέος μισθοφόρος. Πολιτικά δικαιώματα και ελεύθερη συνδικαλιστική δράση των στρατευμένων.
  • Αξιοπρεπής ζωή από μια και μοvό δουλειά. Δουλειά για όλους με παράλληλη αύξηση των μισθών. Ανθρώπινοι ρυθμοί εργασίας.

Αποφασίζούμε:
  • Παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο της προέδρου της σχολής την Πέμπτη 16/10 στις 12:00, με αίτημα την απόσυρση της λίστας συγγραμμάτων και την καθιέρωση πτυχιακών εξεταστικών.
  • Συμμετοχή του συλλόγου σε κινητοποίηση και κατάληψη της πρυτανείας του ΕΜΠ στις 17/10, μαζί με τους υπόλοιπους συλλόγους του πολυτεχνείου ενάντια την κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων.
  • Συμμετοχή στο πανεκπαιδευτικό και πανεργατικό συλλαλητήριο στις 21/10, με κλείσιμο της σχολής. Προσυγκέντρωση στις 12:00 στα Προπύλαια μαζί με τις ομοσπονδίες ΔΟΕ, ΟλΜΕ.
  • Συμμετοχή του συλλόγου στη συγκέντρωση και διαμαρτυρία στα γραφεία της ΕΕ στις 23/10, στις 12.00 στο Σύνταγμα, με κλειστή τη σχολή.
αριστερή ριζοσπαστική συσπείρωση - εαακ