Τρίτη, 9 Μαρτίου 2010

Πρόταση της Αριστερής Ριζοσπαστικής Συσπείρωσης – ΕΑΑΚ για απόφαση του ΦΣ ΣΕΜΦΕ στην ΓΣ στις 9/03/10

Μετά την εξαγγελία τον νέων μέτρων μια σειρά κινητοποιήσεων και απεργιών έλαβε χώρα. Η πρώτη απάντηση στην νέα αυτή επίθεση ήταν οι άμεσες απαντήσεις που δόθηκαν την προηγούμενη Πέμπτη και Παρασκευή και οι οποίες έδωσαν το πρώτο μήνυμα. Το μήνυμα ότι ο λαός και η νεολαία δεν θα «σκύψουν το κεφάλι» στην πρωτοφανή αυτή επίθεση. Αυτός είναι ο δρόμος που θα πρέπει να ακολουθήσουμε. Ο δρόμος της κλιμάκωσης, ο δρόμος της συνέχισης των απεργιών, των διαδηλώσεων και των καταλήψεων. Η γενική απεργία την Πέμπτη θα πρέπει να δώσει μια ηχηρή απάντηση. Θα πρέπει να είναι μόνο η αρχή αγώνα που πρέπει να δώσουμε.
Τα νέα μέτρα βάζουν στο στόχαστρο το εισόδημα των εργαζομένων , τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, και κινούνται σε μια κατεύθυνση πλήρους απορύθμισης των σχέσεων εργασίας. Συγκεκριμένα περιλαμβάνουν: Περικοπή του δώρου Χριστουγέννων- Πάσχα και του επιδόματος διακοπών, πάγωμα σε μισθούς και συντάξεις καθώς και αύξηση του ΦΠΑ και των έμμεσων φόρων.
Αυτά τα μέτρα έχουν να κάνουν και με μας ως φοιτητές. Όσο και αν προσπαθούν να μας πείσουν ότι «αυτά δεν μας αφορούν» και ότι «είμαστε εδώ φοιτητές και δεν μας απασχολεί η απεργία» δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια στην νέα άγρια πραγματικότητα που μας ετοιμάζουν...Γιατί ήδη ένα μεγάλο ποσοστό της νεολαίας και των φοιτητών εργάζεται και μάλιστα με τους χειρότερους όρους (υπαμειβόμενο, μαύρα και ανασφάλιστα), γιατί βγαίνοντας από τη σχολή αρχίζει η εργασιακή περιπλάνηση για μια δουλειά των 700 ευρώ, γιατί εμείς είμαστε αυτοί που θα δεχτούμε πρώτοι τις συνέπειες της κρίσης αν δεν αντιδράσουμε στη νέα οικονομική χούντα που έρχεται να καταστρέψει το παρόν και να υποθηκεύσει το μέλλον εμάς και των οικογενειών μας...
Να μην πληρώσουμε την κρίση τους!
Να ανατρέψουμε το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης!

Απέναντι σε όλα αυτά η μόνη απάντηση μας μπορεί να είναι οι μαχητικοί και συνεχείς αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας. Οι φοιτητές ως μελλοντικοί εργαζόμενοι και εμείς πρέπει να σταθούμε μαζί το εργατικό κίνημα ανάχωμα διότι, ή θα καταφέρουμε να υπερασπίσουμε τα δικαιώματά μας θέτοντας στο προσκήνιο τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης και της νεολαίας, ή θα βρεθούμε με μια συντριπτική ήττα να βαραίνει τις πλάτες μας
• Να πληρώσουν την κρίση οι καπιταλιστές. Μας λένε πως υπάρχει έλλειμμα και χρέος αλλά δεν μας λένε ποίοι φταίνε, παρά μόνο πως θα τα πληρώσει ο μόνος που δεν ευθύνεται: Ο λαός. Με αφορμή την οικονομική κρίση προσπαθούν να αναιρέσουν όσες κατακτήσεις έχουν μείνει για τους εργαζομένους και να επιβάλουν συνθήκη άγριας εκμετάλλευσης.
• Ενάντια στο συνασπισμό των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ που μαζί και με απόλυτη συναίνεση σέρνουν το χορό των νέων μέτρων
• Να έρθουμε σε ρήξη με την ΕΕ και ΔΝΤ που σε συνεργασία με την κυβέρνηση ερχονται να επιβάλουν μια οικονομική χούντα στους έλληνες εργαζόμενους
• Κόντρα στην «εθνική συναίνεση» γιατί δεν υπάρχουν κοινά συμφέροντα στην κοινωνία, γιατί δεν υπάρχει μια «κοινή τσέπη» που πρέπει να διαφυλάξουμε. Από την μια είναι το κεφάλαιο που προσπαθεί πάση θυσία να ξεπεράσει την κρίση του, και από την άλλη όλοι εμείς που «πληρώνουμε τα σπασμένα» κάθε φορά
• Κόντρα στην συμβιβασμένη γραφειοκρατική ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος που όπως πάντα δρα υπονομευτικά για το κίνημα, χωρίς διάθεση να κλιμακώσει ενσωματώνοντας έτσι την κοινωνική δυσαρέσκεια. Όχι με το σεκταριστικό ΠΑΜΕ που δε βάζει ένα στόχο πραγματικής και άμεσης νίκης του κινήματος και που ενδιαφέρεται μόνο για την οργανωτική-κομματική του ενδυνάμωση.
Με συνελεύσεις- καταλήψεις-απεργίες και διαδηλώσεις μέχρι τη νίκη!

ΓΙΑ ΤΗ ΧΥΔΑΙΑ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥΠΟΛΗ
Τα ξημερώματα της Κυριακής 21/2, στο χώρο της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου, εισήλθαν, με κραυγές εν είδη συμμορίας, μοτοσικλετιστές της «Ομάδας Δ» ύστερα από εντολή του πρύτανη Μουντζούρη και για ασήμαντη αφορμή, με αποτέλεσμα την προσαγωγή 30 ατόμων που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στο χώρο.
Αυτή η επίθεση στο άσυλο δεν είναι τυχαία. Θέλουν να τελειώνουν με την αιματοβαμμένη λαϊκή κατάκτηση, όχι δήθεν γιατί είναι «άντρο εγκληματιών και τρομοκρατών», αλλά γιατί το βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους σαν εφαλτήριο νέων αγώνων και κινημάτων. Πηγαίνει μαζί με την πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ η οποία από την αρχή της διακυβέρνησης της συνεχίζει το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων, βαθαίνει τη επίθεση σε εκπαίδευση, εργασία και δημοκρατικά δικαιώματα. Το καλοστημένο σχέδιο για καταστολή του κινήματος, το οποίο το ζήσαμε στο πετσί μας τον περασμένο Δεκέμβρη δεν πρέπει να αφήσουμε να συνεχιστεί. Γνωρίζουμε ότι η επίθεση απέναντι στο άσυλο είναι η επίθεση απέναντι σε κάθε αγωνιζόμενο κομμάτι της κοινωνίας. Με αυτό τον τρόπο, και καταπατώντας και ίχνος δημοκρατικού δικαιώματος, θωρακίζεται αντιδραστικά ώστε να προετοιμαστεί και εν τέλει να αποτρέψει τον αγώνα και τις μάχες που έρχονται.
Καταγγέλλουμε την πρυτανεία, η οποία με την επιλογή της να δώσει το πράσινο φως στις δυνάμεις καταστολής παίρνει απροκάλυπτα το μέρος της αυταρχικής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ του Χρυσοχοίδη και της Διαμαντοπούλου. Το ίδιο επαίσχυντη είναι και η στάση των μελών ΔΕΠ του ιδρύματος που έδωσαν στήριξη στην απόφαση αυτή της πρυτανείας.
Ο φοιτητικός σύλλογος θα πρέπει να παλέψει για την έμπρακτη καταδίκη του γεγονότος και των ηθικών και πολιτικών αυτουργών αυτού. Δηλώνουμε πως αρχής γενομένης από την συνεδρίαση της συγκλήτου την Παρασκευή απαιτούμε την καταγγελία της καταπάτησης του ασύλου από όλους τους μαζικούς φορείς την πανεπιστημιακής κοινότητας. Ζητούμε την παραίτηση του πρυτανικού σχήματος που με την απόφαση αυτή πήγε ουσιαστικά ενάντια στο φοιτητικό κίνημα, στις αποφάσεις των Γενικών συνελεύσεων και στις διακηρύξεις της ίδιας της πρυτανείας.
Να παραιτηθεί τώρα ο πρύτανης των ΜΑΤ
Το φοιτητικό και το λαϊκό κίνημα θα υπερασπιστούν το άσυλο
Για της εξελίξεις στο μέτωπο της εκπαίδευσης
Παρά τις όποιες καθυστερήσεις το νέο υπουργείο δείχνει αποφασισμένο να συνεχίσει την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις της Διαμαντοπούλου οτι η ανάκληση των αδειών των κολλεγίων είναι προσωρινή και αυτά θα «επαναξιολογηθούν» για να αδειοδοτηθούν όσα πληρούν τα νέα «αυστηρότερα κριτήρια». Τα «κριτήρια» αυτά είναι στην πραγματικότητα γνωστα και συγκεκριμένα-δίδακτρα, καμία συνδικαλιστική δράση(συνελεύσεις κ.λ.π.), προγράμματα σπουδών συνδεδεμένα με τις ανάγκες της αγοράς... Η πολιτική της κυβέρνησης και οι κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΚΕΧΑΕ προσπαθούν να διαμορφώσουν το αντιδραστικό πλαίσιο της περαιτέρω εμπορευματοποίησης της εκπαίδευσης ταυτόχρονα με τη δημιουργία ενός φτηνού, «ευέλικτου» και πειθαρχημένου μελλοντικού απόφοιτου – εργαζόμενου και ενός πανεπιστημίου που θα λειτουργεί με επιχειρηματικά και ανταποδοτικά κριτήρια. Μαζί με την εφαρμογή του νόμου-πλαίσιο στις σχολές, έρχεται η αναγνώριση των ΚΕΣ και η εξίσωση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων με αυτά της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Εξέλιξη που οδηγεί στην ουσιαστική κατάργηση των εργασιακών και επαγγελματικών δικαιωμάτων, στην απαξίωση των πτυχίων και της εργασιακής προοπτικής του συνόλου των αποφοίτων, στην εισαγωγή ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων, στην πολυδιάσπαση της νεολαίας και στην ένταση του κατακερματισμού της εκπαίδευσης και της αποσύνδεσης των πτυχίων από τα επαγγελματικά δικαιώματα. Η αναγνώριση των ιδιωτικών κολλεγίων συντελεί στην όξυνση των ταξικών φραγμών, τη διάσπαση των γνωστικών αντικειμένων και των ενιαίων πτυχίων, ενώ αποτελεί μοχλό πίεσης για την υλοποίηση ολόκληρης της αναδιάρθρωσης στο δημόσιο πανεπιστήμιο, μαζί με την αξιολόγηση. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση επιχειρεί την εφαρμογή του νόμου–πλαίσιο των επιχειρηματικών κριτηρίων (4ετή επιχειρησιακά σχέδια, manager, ιδιωτική χρηματοδότηση, μείωση φοιτητικών παροχών) της εντατικοποίησης και της πειθάρχησης
Παράλληλα θεσμοθετείται το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων που είναι εμπέδωση της λογικής της Μπολόνια αλλά και το περαιτέρω χτύπημα των όρων διαπραγμάτευσης της εργατικής δύναμης (αλλαγή συνολικά στο τρόπο που κατοχυρώνεται και πιστοποιείται η εργασία και τα εργασιακά δικαιώματα στη χώρα μας) . Η απόκτηση ενός πτυχίου ΑΕΙ ή ΤΕΙ στη χώρα μας σήμαινε έως τώρα εργασιακή και επαγγελματική επάρκεια, τώρα με την σταδιακή καθιέρωση αλλάζει ο τρόπος που θα λειτουργεί η αγορά εργασίας αποφοίτων και πτυχιούχων. Απαραίτητο στοιχείο θα πρέπει να είναι το πέρασμα από ορισμένες μέσω διαταγμάτων της ΕΕ διαδικασίες η οποίες θα παρέχουν την επάρκεια για την εργασία (παράλληλα θα συνοδεύονται και χαμηλόμισθες ή απλήρωτες αναγκαίες ώρες πρακτικής ή μαθητείας), έτσι θα δίνεται το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων (ατομικό και εξειδικευμένο ανάλογα με τις γνώσεις του καθένα).Παγιώνει τις νέες σχέσεις εργασίας, δεν αποτελεί λύση στην εργασιακή περιπλάνηση όπως παρουσιάζεται αλλά αποτελεί κίνηση για την διεύρυνση τους.

Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
Οι εργαζόμενοι και η νεολαία που αγωνιζόμαστε για να μην φορτωθούμε τα σπασμένα της οικονομικής κρίσης στις πλάτες μας με τις απολύσεις, τη λιτότητα, το πάγωμα μισθών δεν δεχόμαστε ότι για αυτά τα προβλήματα φταίνε οι μετανάστες και οι πρόσφυγες. Φταίνε οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες, οι ιμπεριαλιστές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Είμαστε στο πλευρό τους διότι είναι κατατρεγμένοι από τους πολέμους, την φτώχεια, την πείνα, τις δικτατορίες και την κλιματική καταστροφή που τους ξεριζώνει από τα σπίτια τους. Το νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την ιθαγένεια και τη ψήφο των μεταναστών εμφανίζεται σαν μια μεγάλη «αλλαγή σελίδας» από τις πολιτικές του παρελθόντος. Η κυβέρνηση μάλιστα πλάι στη συναίνεση που απαιτεί για να επιβάλει αντεργατικά μέτρα όπως αυτά που σχεδιάζουν τραπεζίτες και ΕΕ με το "Πρόγραμμα Σταθερότητας" και τον "Καλλικράτη" ελπίζει ότι θα της αποδώσουμε εύσημα κοινωνικής ευαισθησίας.
Δεν έχουμε κανένα λόγο να υποτάξουμε στις κυβερνητικές παραχωρήσεις με το σταγονόμετρο. Απαιτούμε την άμεση νομιμοποίηση όλων των μεταναστών χωρίς όρους και προϋποθέσεις με πολιτικά δικαιώματα και δικαίωμα ψήφου. Άσυλο και στέγη στους πρόσφυγες καθώς και άνοιγμα των συνδικάτων στους μετανάστες, νόμιμους και «παράνομους».

Για τα ζητήματα της σχολής και την υποχρηματοδότηση τηςπαιδείας
Η ΣΕΜΦΕ είναι μια από τις πιο δύσκολές σχολές του πολυτεχνείου και ταυτόχρονα αυτή με τα λιγότερα επαγγελματικά δικαιώματα. Δεν είναι δυνατόν δυνατό να είναι τόσο δύσκολοι οι όροι φοίτησης και ταυτόχρονα τέτοια η εργασιακή ανασφάλεια των αποφοίτων. Πρέπει να αλλάξουν άμεσα οι όροι φοίτησης προς το συμφέρον των φοιτητών: Να δωθεί ένα τέλος στα μαζικά κοψίματα (βλ Κουρκουλής-Συμβώνης), να θεσπιστεί άμεσα πτυχιακή εξεταστική για όλους τους επί πτυχίο φοιτητές όπως συμβαίνει σε τόσες σχολές. Παράλληλα Ο ΦΣ πρέπει να απαιτήσει άμεσα την ανευ όρων και σε κάποια ειδικότητα αναγνώριση των αποφοίτων ως μηχανικοί και η ενταξή τους στο ΤΕΕ.
Παράλληλα και νέα φαινόμενα υποχρηματοδότησης εμφανίζονται. Η ΣΕΜΦΕ φέτος δεν θα έχει χρήματα να διενεργηθεί η πρακτική άσκηση των φοιτητών και το υπουργείο αρνείται να ανανεώσει τις συνδρομές των πανεπιστημίων στα ακαδημαϊκά περιοδικά. Αυτά είναι αποτελέσματα της άσκησης εδώ και πολλά χρόνια μιας πολιτικής που δεν βάζει στην προτεραιότητα την εκπαίδευση και που προσπάθεια να μετακυλήσει τα βάρη στις πλάτες των φοιτητών. Επίσης όσον αφορά το δεύτερο θέμα, το Φοιτητικό κίνημα πρέπει να πάρει παλέψει η επιστημονική γνώση να είναι ανοιχτή και ελέυθερη στην πρόσβαη από τον καθένα
Απαιτούμε:
• Κατάργηση των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών και των παραρτημάτων στην Ελλάδα ξέvων κολεγίων και κάθε μορφή ιδιωτικής εκπαίδευσης. Όχι στην αναγνώρηση επαγγελματικών δικαιωμάτων στα ΚΕΣ.
• Να αποσυρθεί ο νέος νόμος - πλαίσιο και ο πρότυπος κανονισμός σπουδώv . Καvέvας περιορισμός του ασύλου ,όχι στο όριο φοίτησης, όχι στους νέους αντιδραστικούς καvονισμούς, όχι στη θεσμοθέτηση του συστήματος αξιολόγησης, όχι στην κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτωνv, όχι στους μάνατζερ.
• Όχι στην οδηγία 2005/36/ΕΚ. Έξοδος της Ελλάδας από τον Κοινό Ευρωπα'ίκό Χώρο Αvώτατης Εκπαίδευσης (ΚΕΧΑΕ). Καμία θέσπιση Eθνικού Πλαισίου Προσόvτωv.
• Άμεση, ενιαία επαγγελματική κατοχύρωση των αποφοίτων της ΣΕΜΦΕ ως μηχανικοί.
• Θέσπιση επιπλέο εξεταστικής για τους επί πτυχίω. Καvονικοποίηση στα μαθήματα που έχει κοπεί πάνω από το 50% των φοιτητών.
• Εvιαία Παvεπιστημιακή Εκπαίδευση Δημόσια και Δωρεάν για όλες σε όλες τις βαθμίδες - χωρίς διαχωρισμούς σε ΑΕΙ-ΤΕΙ-ΙΕΚ-ΚΕΣ. Ελεύθερη πρόσβαση στην εκπαίδευση xωρίς οικοvομικούς - εξεταστικούς - ταξικούς φραγμούς. Μία σχολή αvά γvωστικό αvτικείμεvο. Καμία ειδίκευση και κατάτμηση - διάσπαση γvωστικώv αvτικειμέvων. Εvιαία πτυχία με κατοχυρωμένα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα, μόνη προϋπόθεση για την εύρεση δουλειάς. Καμία εvτατικοποίηση των ρυθμών σπουδών μας. Κατάργηση της βάσης του 10 για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Εvιαίο 12χρovo σχολείο.
• Ελεύθερη πρόσβαση όλων στην επιστημονική γνώση.
• Μπλοκάρισμα της Διαδικασίας της Μπολόνια. Όχι στις πιστωτικές μοvάδες, το συμπλήρωμα διπλώματος, το σπάσιμο του πτυχίου σε bachelor - master, και τον ατομικό φάκελο προσόvτωv που οδηγούν στην πλήρη εξατομίκευση, την κατάργηση του συλλογικού δρόμου προς την εργασία και τη συλλογική διαπραγμάτευση των εργαζομέvων.
• Κανένας περιορισμός των δημοκρατικών δικαιωμάτωv. Ελευθερία στην πολιτική δράση και σκέψη. Διεύρυνση του ασύλου σε σχολεία και εργασιακούς χώρους. Ενάντια στα λευκά κελιά, καμία ειδική μεταχείριση στους πολιτικούς κρατούμενους. Κατάργηση των τρομονόμων.
• Άμεση αθώωση και καμία δίωξη όλων των αγωνιστών του φοιτητικού κινήματος. Καμία καταστολή, τρομοκράτηση, συκοφάντηση και ποινικοποίηση των αγώνων μας.
• Δωρεάν σίτιση, στέγαση, μεταφορές, συγγράμματα, σημειώσεις.
• Απαιτούμε την άμεση νομιμοποίηση όλων των μεταναστών χωρίς όρους και προϋποθέσεις με πολιτικά δικαιώματα και δικαίωμα ψήφου. Άσυλο και στέγη στους πρόσφυγες καθώς και άνοιγμα των συνδικάτων στους μετανάστες, νόμιμους και «παράνομους».
• Όχι στη στράτευση στα 18. Καμία δίωξη και καταδίκη στους αvτιρρησίες συνείδησης. Καμία εμπλοκή της Ελλάδας σε αποστολές εκτός συνόρων. Κανένας νέος μισθοφόρος. Πολιτικά δικαιώματα και ελεύθερη συνδικαλιστική δράση των στρατευμένων.
• 1400 ευρώ για όλο τον λαο. Συντονισμός των πρωτοβάθμιων σωματίων σε αγωνιστική κατεύθυνση
• Αξιοπρεπής ζωή από μια και μοvό δουλειά. Δουλειά για όλους. Ανθρώπινοι ρυθμοί εργασίας
Αποφασίζουμε
• Κατάληψη της σχολής από την Τετάρτη 10/3 έως την Παρασκευή 12/3. Σύγκληση ανοιχτής συντονιστικής επιτροπής αμέσως μετά την ΓΣ για την διαχείριση της κατάληψης
• Συμμετοχή στην απεργία την Πέμπτη 11/3 και την πορεία με προσυγκέντρωση στις 10:00 στο Μουσείο
• Συμμετοχή στην πορεία σήμερα ενάντια στο νομοσχέδιο για τους μετανάστες
• Παράσταση διαμαρτυρίας στην Σύγκλητο όποτε και να γίνει
• Συμμετοχή σε κάθε κινητοποίηση ενάντια στα νέα μέτρα
• Νέα γενική συνέλευση την Τρίτη 16/3 στις 12:30 στο αμφ2