Παρασκευή 1 Μαΐου 2009

Για τις επιτροπές αγώνα και την ΕΦΕΕ

…και πολύ περισσότερο δεν ανεχόμαστε να κυριαρχούν μέσα σε αυτό (σ.σ. το φοιτητικό κίνημα) οι νέοι άνθρωποι των επιχειρήσεων και των μονοπωλίων. Και παίρνουμε μέτρα: Φτιάχνουμε Επιτροπές Αγώνα όπου ο φοιτητικός σύλλογος είναι ένα τέτοιο ξεφτιλισμένο πράγμα…

Γ. Πρωτούλης, Γραμματέας της ΚΝΕ, Ριζοσπάστης στις 9/4/09

Στην σχολή μας εδώ και λίγο καιρό έχει δημιουργηθεί από μέλη της ΠΚΣ και της ΚΝΕ μία «επιτροπή αγώνα». Κατ' αρχήν δεν μπορούμε παρά να παρατηρήσουμε πως, σύμφωνα και με τα λεγόμενα του Γ Πρωτούλη, στην σχολή μας κυριαρχούν 'άνθρωποι των επιχειρήσεων και των μονοπωλίων' δηλαδή η Πανσπουδαστική, της οποίας το πλαίσιο υπερψηφίζεται στις περισσότερες συνελεύσεις και η οποία είναι πρώτη στις εκλογές, είναι με τα μονοπώλια και για αυτό η ίδια φτιάχνει επιτροπές αγώνα για να σώσει τους φοιτητές από τον εαυτό της!! Μια αντίφαση που αν μη τι άλλο μας δείχνει πως άλλες είναι οι πραγματικές προθέσεις της ΠΚΣ με αυτό το εγχείρημα. Πίσω από αυτό δεν μπορούμε παρά να δούμε ένα άγχος των μελών της ΚΝΕ να αποποιηθούνε τον μανδύα της ΠΚΣ (που έχει στιγματιστεί άσχημα, ειδικά στην σχολή μας με το σαμποτάρισμα γενικών συνελεύσεων, την επαίσχυντη στάση τον Δεκέμβρη και την υποστήριξη που δέχτηκε από τη ΔΑΠ) και να παρουσιαστούν στην σχολή «φορώντας άλλη φανέλα».

Παράλληλα όμως η κεντρική πολιτική προσπάθεια της ΠΚΣ είναι να χτυπήσει το φοιτητικό κίνημα και της μορφές δράσης και οργάνωσης που αυτό έχει επιλέξει μέσα από δύο άξονες: Την φιλολογία γύρω από την διάλυση και τον εκφυλισμό του κινήματος και της προσπάθειας νεκρανάστασης της ΕΦΕΕ.

Αντιλαμβανόμαστε ότι σε σχολές που δεν πραγματοποιούνται διαδικασίες που να εμπλέκουν τους ίδιους τους φοιτητές, οι επιτροπές αγώνα είναι ένα εγχείρημα όπου σπάει την αδράνεια του φοιτητικού συλλόγου που επιβάλλουν οι κυβερνητικές παρατάξεις και το καθηγητικό κατεστημένο, και καταφέρνουν να βάλουν τον σύλλογο σε αγωνιστική τροχιά, κάτι που έχει επιτευχθεί στο παρελθόν ( πχ ΠΑΜΑΚ). Όμως αυτό απέχει πολύ απο την λογική για επιτροπές αγώνα-υποχείρια της ΠΚΣ.

Είναι όμως το φοιτητικό κίνημα εκφυλισμένο; Μη αναθεώρηση του άρθρου 16 και ανατροπή όλης της συνταγματικής αναθεώρησης, αγώνας κόντρα στο νόμο πλαίσιο, συμμετοχή στην εξέγερση του Δεκέμβρη, στον αγώνα για το ασφαλιστικό, συνελεύσεις σε όλες τις σχολές, εκατοντάδες καταλήψεις, μεγαλειώδεις πορείες, όλη η χώρα και όλος ο κόσμος να μιλάει για τους φοιτητές της Ελλάδας. Να μερικά από τα φαινόμενα εκφυλισμού. Το εκφυλιστικό για την ΠΚΣ ήταν ότι δεν ενσωματώθηκε στο πολιτικό και οργανωτικό πλαίσιο των ΚΚΕ-ΚΝΕ, που λέει πως οι αγώνες δεν μπορούν να νικάνε παρά μόνο να επιδίδονται σε μια καταγγελιολογία γαντζωμένοι από κόμμα χωρίς να είναι αιχμηροί σε περιεχόμενο και μορφές. Αντίθετα το φοιτητικό κίνημα έδειξε πως μπορεί να είναι από τα κάτω νικηφόρο με ανατρεπτικό, αντιαναδιαρθρωτικό, αντικυβερνητικό, αντί-ΕΕ λόγο και ανατρεπτικές μορφές πάλης. Όπως λέει και η λαϊκή σοφία, όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια. Ποιός μπορεί να ξεχάσει την στάση της ΠΚΣ τα τελευταία χρόνια. Από τους αγώνες των φοιτητών κόντρα στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και τον νόμο πλαίσιο το 06-07, όταν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ προωθούσαν την αναδιάρθρωση και ο ΣΥΝ έκανε βελτιωτικές προτάσεις, την ίδια ώρα η ΠΚΣ έβλεπε σαν απλός θεατής τις εκατοντάδες σχολές να τελούν υπό κατάληψη και χιλιάδες φοιτητών να διαδηλώνουν, μέχρι και τον πρόσφατο Δεκέμβρη, όπου η ΠΚΣ στάθηκε απέναντι στο ίδιο το κίνημα, απαγορέυοντας σε σχολές να γίνουν γενικές συνελέυσεις .

Είναι η ΕΦΕΕ λύση; Τον τελευταίο καιρό γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια για ανασύσταση του από χρόνια νεκρού τριτοβάθμιου οργάνου των φοιτητών. Ενός οργάνου στο οποίο συμμετέχουν οι παρατάξεις (σύμφωνα με τα εκλογικά τους ποσοστά) και αποφασίζουν πέρα από τους φοιτητές και τις συνελεύσεις τους. Πέρα απο τις κινήσεις της ΠΚΣ, έχουμε το γράμμα του Αλαβάνου (πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ) στους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων του κοινοβουλίου, που τους καλεί να επανασυστήσουν την ΕΦΕΕ εδώ και τώρα. Προφανώς, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ (ή ΠΚΣ-ΑΡΕΝ) παλεύουν χέρι χέρι για την ανασυγκρότηση της ΕΦΕΕ, διότι το ίδιο το φοιτητικό κίνημα των τελευταίων χρόνων μες στις σχολές έχει γυρίσει την πλάτη του στις δύο αυτές δυνάμεις. Έτσι θέλουν μια ΕΦΕΕ όπου θα αποτελεί αντανάκλαση του κοινοβουλίου, για να κερδίσουν το χαμένο πολιτικό έδαφος στα πανεπιστήμια. Απο την άλλη ΔΑΠ και ΠΑΣΠ θέλουν μια ΕΦΕΕ, όχι για να εκφράσει το πολιτικό τους σχέδιο μόνο, αλλά για να 'τελειώνουν' με το φοιτητικό κίνημα των τελευταίων χρόνων και όποια πολιτική διαδικασία υφίσταται στα πανεπιστήμια και δεν είναι ελεγχόμενη απο αυτές. Επιδιώκουν μέσω της ΕΦΕΕ, να φανούν σαν τους μοναδικούς εκπροσώπους των φοιτητών, σε μια προσπάθεια να βάλουν στο περιθώριο όλο το ριζοσπαστικό δυναμικό που τόσα χρόνια μάχεται κόντρα στα σχέδια της κυβερνητικής πολιτικής. Σε όλο αυτό το σκηνικό συναίνεσης, δεν είναι τυχαίο ότι για πρώτη φορά φέτος ΔΑΠ και ΠΑΣΠ τα βρήκανε για την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών στις 13 Μάη, με την στήριξη της ΠΚΣ, μακρυά απο τον Δεκέμβρη που τους τρόμαξε με την δυναμική του!!

Τη προσπάθεια αυτή είμαστε αντίθετοι αφού θα κινείται σε μια κατεύθυνση γραφειοκρατικοποίησης του φοιτητικού κινήματος και των διαδικασιών του και θα παίζει το ρόλο επίσημου συνομιλητή με τη κυβέρνηση. Η ανασύσταση της ΕΦΕΕ είναι επίθεση στα φοιτητικά κινήματα που σκοπό έχει να καταστείλει και να χτυπήσει την αμεσοδημοκρατική οργάνωσή τους, μέσω των Γενικών Συνελεύσεων και του Συντονιστικού Γενικών Συνελεύσεων. Οι φοιτητές είναι αυτοί, που με τα μεγαλειώδης φοιτητικά κινήματα των τελευταίων χρόνων, επέλεξαν και επιλέγουν πως θα οργανώνεται ο αγώνας τους!!